18-02-08

Amerika Eenhoog - Ilya Ilf & Jevgeni Petrov

1568986009

Van de Russische schrijvers van het uiterst grappige "De twaalf stoelen" is "Amerika Eenhoog" een verslag van de reis die ze als correspondenten voor de Pravda samen in 1935 door de Verenigde Staten maakten. Ze reden van New York naar San Diego en terug.Jammer genoeg heb ik de bibliotheekversie gelezen - dus zonder de talrijke foto's die ze met hun Leica-camera maakten.

Ze beschrijven vanuit Sovjetogen (soms met bewondering, soms met bijtende kritiek) de kapitalistische maatschappij in het vooroorlogse Amerika. Soms is het wel vreemd, als ze over de files schrijven, het gebrek aan trottoirs omdat iedereen met de auto gaat, het totale gebrek aan belangstelling van Amerikanen voor anderen, het algehele gebrek aan cultuur en kennis tegenover de verregaande culturele en intellectuele ontwikkeling van enkelen (zo praatten ze onder andere met Upton Sinclair, wiens "Oil!" vanaf woensdag als "There Will Be Blood" in de filmzalen draait), het smakeloze eten in de drugstores enz. Hun (verzonnen) gids, Mr. Adams, is hilarisch met zijn "Nee Sirs! Nee Mister Ilf en Mister Petrov! O nee Sirs! Jullie begrijpen Amerika niet!" en (tegen zijn vrouw) zijn onophoudelijke: "Nee Becky! Zeg zoiets niet! Mijn oren doen pijn als je zo spreekt!"

Het is ook gek hoe ze geshockeerd zijn door het latente (en soms acute) racisme maar daarbij konsekwent het woord "negers" gebruiken (wat telkens shockeert door zijn racistische klank - maar toen blijkbaar gewoon was)

Ilf overleed in 1937 aan tuberculose, Petrov stortte in 1942 neer met zijn vliegtuig toen hij als oorlogscorrespondent op weg was van Sebastopol naar Moskou. Het doet me plezier dat er een ster naar ze is genoemd, de "3668 Ilfpetrov".

12:08 Gepost door saskia schoofs in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.