16-01-08

Vanity Fair

Na het kijken van de 6 afleveringen van "Vanity Fair" is het duidelijk (voor zover het dat nog niet was): ik ben geen 19de eeuwer. Het is allemaal zo... op het sociaal realistische af. Te fysiek, dat is misschien wat ik bedoel. Gelukkig was er dear Dobbin, ook al begon ik me op een bepaald moment af te vragen wat er mis is met ergens met koortsige blik binnenkomen, te gaan zitten, terug recht te staan en uit te brengen: "In vain I have struggled..." enz, de beroemde "You must allow me to tell you how ardently I admire and love you"-speech van Mr. Darcy in Pride & Prejudice!
Het duurde met Dobbin eerder lang voor hij zich uitsprak en toen was het Amelia nog die liever naar het portret van George bleef staren... Nee, dan Lizzy!

Maar het was wel heel mooi gemaakt (door Andrew Davies van P&P) en het is ook interessant om het verschil 18de/19de zo duidelijk te zien.

Frederik van Eeden had een mooie quote (vond ik toen ik 20 was), die begon met "Thackeray zeide...". Alleen weet ik niet meer wat Thackeray zeide en daar ging het natuurlijk net om! Met mijn oppervlakkig geheugen heb ik alleen "Thackeray zeide" onthouden, wat heeft iemand daar nu aan?!
Ja, toen ik 20 was was ik meer van het sociaal realistische tot zelfs naturalistische type. Ik dacht dat dat hoorde, "Ellende in de fabrieksstad" enzo. Mijn broer en ik kregen van mijn oudertjes ook meestal boeken over stakingen, bezettingen en kraken ("De fabriek is van ons", "De krakers en het huis van tante Da"), het duurde een tijdje voor ik rijp was voor Camilla, Cecilia, Emma, Lizzy & Jane, Fanny Price... die nog nooit van staken of kraken hadden gehoord, o dierbare wereld voor de industriële revolutie! (zeer gehaat)

Een ouwe revolutionair blijf ik natuurlijk, met zo'n jeugd! Maar het is wel zo dat Babar, Dubcek en ik ons achter warme chocolademelk verschansten toen er bommen werden gegooid naar banken, omdat het zo vreselijk knalde. We bewonderden Hannibal (echte naam!) die stand hield, maar achteraf bleek waarom: hij had Boules Quies in zijn oren gedaan!

16:57 Gepost door saskia schoofs in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.